De ervaring van Marieke

Wat ik graag wilde ervaren en bereiken tijdens de natuurwandeling was stilte, ruimte, innerlijke rust, vrijheid, kracht en energie. Ik wist niet precies wat ik moest verwachten. Wat ik wel wist is dat de ‘normale’ sessies in jouw praktijkkamer mij altijd weer een stap vooruithelpen én ik van wandelingen in de natuur houd.

Ik heb de wandeling uiteindelijk als erg prettig ervaren. Het was een hele mooie ochtend; koud met veel zon. Het was misschien zelfs té mooi omdat ik alleen maar liep te genieten van de natuur en het daardoor moeilijker vond om echt tot mijzelf te komen en een diepere laag aan te spreken. Ook moest ik wennen aan het feit dat ik met jou in een andere omgeving was dan dat ik je normaal zie. Je bent in een keer in mijn ‘realiteit’, in plaats van dat ik jou en al mijn emoties en gevoelens veilig achter laat in je praktijkruimte. Dat voelde ook wel even spannend om zo met jou ‘buiten’ te lopen.

Het was erg fijn om te weten dat we alle tijd hadden om er iets uit te halen en ik geen tijdsdruk voelde. Waar ik na een tijdje wandelen erg benieuwd was wat er nog zou gebeuren en of ik wel echt de diepere laag aan kon spreken, bracht je mij in een keer tot mijzelf door mij te confronteren met de vraag welke kant ik op zou willen lopen. Tot dan toe had ik je netjes gevolgd maar toen moest ik zelf aan de slag. Daar een tijdje stilstaan, te voelen wat ik nou echt zelf wilde en zélf de keus te maken welke richting ik op wilde was voor mij de allerbelangrijkste ervaring van de wandeling. Het voelde als een hele grote emotionele stap. Toen snapte ik ook het voordeel van de wandeling in de natuur. Je hebt meer ruimte en je zit meer in de realiteit waardoor de stap die je zet haast nog groter en echter aanvoelt. Het was voor mij ook gelijk hetgeen wat ik wilde bereiken in die wandeling. Ik ervoer op dat moment intense vrijheid, kracht en energie. Ik heb daarna nog een iets kleiner inzicht gehad over loslaten en leven in het verleden, maar daarna was het voor ons allebei duidelijk dat het ‘werken’ eigenlijk voorbij was.

Het zal voor iedereen anders zijn maar voor mij was de natuurwandeling een aanvulling op de ‘normale’ sessie in de praktijkruimte. De praktijkruimte voelt wel heel veilig, vooral als je je heel kwetsbaar voelt. Ik was erg benieuwd hoe je de natuur als ‘instrument’ zou gebruiken maar dat van het richting kiezen was een hele goede manier en voor mij heel wezenlijk.