vrijheid

HAPTONOMIE EN HAPTOTHERAPIE

Haptonomie is geen theorie om van je vervelende emoties af te komen en haptotherapie is geen techniek om dat zo snel mogelijk te bereiken. Het is een levenswijze om echt en verbonden met jezelf en de ander te zijn. Wees niet bang om geconfronteerd te worden met jezelf, te voelen wat je hebt weggestopt en te ontdekken wat je werkelijk bent. Voelen wat er is, hoeft niet perse leuk te zijn, maar  zelfonderzoek kan wel verhelderend en bevrijdend zijn. De haptonomie wordt gebruikt als het mensen ontbreekt aan een liefdevolle en stimulerende omgeving. Haptotherapie is niet klachtgericht maar vooral mens- en ontwikkelingsgericht.

Het blijkt dat ons hele leven bestaat uit aanraken en aangeraakt worden. We hebben een voortdurende verbinding met onze omgeving. Leven is samenleven. Zonder die verbondenheid zouden we zelfs niet weten dat we er zijn, want in en door deze uitwisseling krijgen we een ervaring van bestaan. Als een kind nooit liefdevol aangeraakt en opgenomen wordt, dan kan hij niet de ervaring opdoen dat er van hem gehouden wordt, hij krijgt er geen ‘weet’ van dat hij om van te houden is.

Lees meer…

Hoe vaak?

Hoeveel sessies er nodig zijn is afhankelijk van de hulpvraag. Gemiddeld ga ik uit van 8 tot 10 sessies. In overleg kunnen dit er meer of minder worden.