Wie zichzelf leert voelen, wint de hele wereld.

In de diversiteit en gelaagdheid van voelen, vind je een groot palet aan kleuren en schakeringen. Een beleving hoef je niet met het verstand te begrijpen, het krijgt dan onmiddellijk een analytisch karakter. Geef sommige levensvragen simpelweg niet aan je hoofd. Realiseer je dat overpeinzen een poging is tot mentale ordening. Gevoel kent geen hokjes. Gevoelens zijn geen gedachten, ze zitten niet in je hoofd.

Ook al lijken emoties soms zo sterk en ons volledig te overheersen alsof er niks anders meer bestaat dan die ene emotie, toch behelst het maar een dun laagje van ons menszijn. De gelaagdheid van ons menszijn is soms zo ondoorgrondelijk dat het lijkt of we daar nooit echt dieper in door kunnen dringen. De waan van de dag kan ons zo druk bezig houden dat we geen ruimte en tijd hebben om onszelf verder te onderzoeken dan een oppervlakkige psychologische en emotionele analyse.

Om weer gevoel voor gevoel te krijgen en te herkennen wat je normale staat van ‘zijn’ is, biedt de haptonomie de mogelijkheid om je gevoel zelf te onderzoeken en zo te ontdekken wat je ware Zelf is. Soms verwachten mensen dat de aanraking bedoeld is ter behandeling van de klacht zoals dat gebruikelijk is ook bij de fysiotherapeut of vele andere behandelaars. Soms zijn mensen gericht op het ‘fijn’ willen hebben of juist iets weg willen hebben. Het lichaam is dan niet (meer) zo goed in staat om allerlei sensaties te ervaren. De intentie is dan gericht op consumeren, innemen, ervaren van lust en het wegkrijgen van onlust.