Denken moet je leren
In mijn boek ‘Compleet jij’ besteedde ik al aandacht aan het verschil tussen het denken in vaste patronen en creatief denken. We hebben het dan enerzijds over denken in vastgeroeste patronen, die eindeloze destructieve stroom van beelden, herinneringen, voornemens en fantasieën die elkaar onafgebroken afwisselen waarvan mensen roepen: “Mag dit UIT?”
Deze gedachten bestaan niet werkelijk, ze zijn alleen in jouw denkgeest waar te nemen maar ze betekenen niets. Ze zijn actief in de beperkte ruimte van de bovenkamer, zetten tot niets aan en zijn niet scheppend. Alles blijft bij hetzelfde. Ze zijn onlosmakelijk gekoppeld aan het lichaam en de emoties die gehoorzamen aan het dominante en schreeuwende denken; ze werken samen als een systeem. Als jij de hele dag afkeurende, vernietigende, oordelende gedachten hebt, zo zal je leven er uit gaan zien. Jij creëert met je gedachten je wereld. Niet andersom. Dit besef is al geestverruimend en kan verwarrend en tevens revolutionair zijn. Alles wat jij in jouw wereld waarneemt, is jouw creatie. Jij ziet het jij hoort het, jij voelt het, jij pikt het op en verwerkt het in jouw unieke denk-voelen- systeem.
Anderzijds hebben we nog die creatieve gedachten. Het is voor het creatieve brein noodzakelijk om gevoed te worden met standpunten en levensovertuigingen die vernieuwend zijn en iets anders in je wakker maken waar je eerder absoluut van overtuigd was. Lees boeken, kijk naar films die je uit je comfort zone halen, ga naar een haptotherapeut of iemand anders die je vaste overtuigingen omver haalt en je uitnodigt nieuwe inspiratie op te doen. Als je brein alleen maar roept: “Saai, saai, saai, weet ik al, weet ik al’, dan laat je geen informatie toe.
Laat je eens omver blazen, laat je wereld schudden, verlies je grondvesten en laat je vermeende waarheid gaan. Dan komt er weer openheid, ruimte in je denken, verlossing van het oude en het niet-bestaande, nieuwe wegen en nieuwe mogelijkheden. Niet soms of eens een keertje maar telkens, elke dag opnieuw, elk moment opnieuw. Sta weer open voor inspiratie, voor onderzoek en neem alles in dit onderzoek mee: je denken, je overtuigingen, je zintuigen, je gevoel, het werkt samen als één systeem, niet in het afgesloten, betekenisloze kamertje van je hoofd. Ontwaak uit de gevangenis van je denkwereld. Werkelijk denken doe je met alles wat je in je hebt. Werkelijk willen onderzoeken en doorgronden vraagt dus een leerproces met de bereidheid dat alles anders zou kunnen zijn dan jij met jouw beperkte geest ooit zou kunnen voorstellen.