ontmoeting

Wat is voelen?

Wat is voelen?

Je zult heel veel verschillende antwoorden vinden op deze vraag. Er zijn veel woorden die een eenzijdig beeld geven. Als je het woord emotie opzoekt in het woordenboek, geeft deze diverse synoniemen: gevoel, affect, gemoedsaandoening, gemoedsbeweging, gevoelens, sentiment, aandoening.

Om helderheid in de wirwar van woorden te krijgen is het bijzonder prettig om onderscheid te kunnen maken in de verschillende gebieden en lagen. Daarnaast zijn er vele onderscheidingen in de persoonlijkheid die veel meer beschouwend zijn of zichtbaar zijn in het gedrag. Dat zijn analyses die van buitenaf gesteld worden alsof je er geen onderdeel van uit maakt.

Ik wil graag belevingsvelden onderscheiden die van binnenuit beleefd worden. Ik heb als het ware een landkaart gemaakt. Het heeft daarom ook minder effect om dit met je verstand proberen te begrijpen. Het komt in je begripsveld als je de onderverdelingen in je gevoel binnen kunt laten komen.

lees hier het volledige artikel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *