Projecties

Kom je wel eens iemand tegen die iets naars tegen je zegt? Een opmerking of een uitdrukking dat binnen komt en iets intern bij je in werking zet? Je gaat piekeren (“Had ik… maar gezegd” of “Ik had…. moeten doen”) of je gaat in verzet met boosheid, verdriet of het hele arsenaal van negatieve overtuigingen die je toch al had, worden weer volledig uit de kast getrokken. Alleen maar door die ene opmerking of dat ene gebaar. Herkenbaar?

Tot die ene wijze vriend tegen je zegt: “Joh, dat is gewoon projectie. Die persoon spiegelt gewoon iets van jezelf”. Als je echt in verzet wilt blijven, zul je volhouden dat het écht iets is wat die ander gedaan heeft. Je hebt het toch zelf gezien? Wat een slecht mens!

Na verloop van tijd zakt de frustratie weer en pak je je normale dagelijkse leventje weer op. Geen vuiltje meer aan de lucht, gelukkig, terug in je perfecte staat van controle. Totdat er weer hetzelfde tegen je wordt gezegd of hetzelfde gebeurd en het drama begint van voren af aan.

Als ik je nu eens meeneem in het idee dat niet alleen vervelende mensen met die irritante of zelfs grensoverschrijdende gewoontes maar dat álles wat je waarneemt met je zintuigen projecties zijn. Alle informatie wat er via je gezicht, je gehoor, je reuk, smaak en tast waargenomen wordt, is een intern proces. En om nog een stap verder te gaan, de wereld die je denkt waar te nemen bestaat helemaal niet. Die wereld waarvan je denkt dat die buiten je afspeelt, is alleen maar IN je. Alles begeeft zich in binnen in je. Laten we eerlijk zijn; je heb toch geen flauw idee waarom deze wereld bestaat?

Alle meningen, overtuigingen, de zogenaamde problemen en worstelingen zijn een afspiegeling van de ontmoetingen met jouw zelfgemaakte wereld.

Als die wereld niet bestaat, ben je dan helemaal alleen?

Als je je realiseert dat deze wet voor iedereen geldt, gebeurd de hele wereld bij iedereen intern. Een ware ontmoeting is dan dus alleen mogelijk als de illusie van de wereld volledig wordt doorzien. In de ware ontmoeting is er geen afsplitsing. De wereld scheidt jou niet van mij. Ik ontmoet jou dáár waar we beide binnen zijn, voelend, aanwezig, open, vredig en verbonden.